Aurinkopaneeli veneeseen

aurinkopaneeli veneeseen purjevene

Aurinkopaneeli veneeseen – Millaiseen veneeseen aurinkopaneelit sopii?

Pienet veneet

Kaikki akut itsepurkautuvat ja pienikin aurinkopaneeli auttaa akun purkautumiseen sekä pidentää akun käyttöikää. Aurinkopaneelin tarkoitus on ylläpitää akun varaustasoa. Aurinkopaneelit tuottavat puhdasta DC-virtaa ja ne ovat erinomaisia latureita, kunhan niillä on vain asianmukainen lataussäädin.

aurinkopaneeli veneeseen taipuisa asennus kannella
aurinkopaneeli purjeveneeseen

Purjeveneet

Purjeveneet jotka kulkevat pitkiä matkoja joutuvat käyttämään moottoria 1-2 tuntia päivässä ladatakseen akkuja ja korvaamaan kulutetun sähkön. Aurinkopaneeli purjeveneeseen asennettuna lyhentää moottorin käyttöaikaa lataustarkoituksessa ja pidentää vietettyä aikaa luonnon satamissa, kun maasähköä ei ole saatavilla.

Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottaa?

Aurinkopaneelit veneessä lataavat 12V akkuja ja niillä voi olla 20 voltin jännite ilman lataussäädintä, mutta ne on suunniteltu antamaan teho jännitteelle, jonka 12 voltin akku tai akusto vaatii täyteen lataukseen. Aurinkopaneelit mitataan joko wateissa (W) tai ampeereissa (A) tai molemmissa. Me arvioimme ne ampeereissa, koska useimmilla veneilijöillä on käsitys siitä, kuinka monta ampeeria niiden akun kapasiteetti on tai kuinka monta ampeeria he kuluttavat päivässä.

Aurinkopaneelin kohdistus auringonvaloon ja varjot?

Varjot jotka peittävät jopa pienen osan aurinkopaneelista vaikuttavat dramaattisesti virrantuottoon. Varjoon jäävillä kiteillä on suuri jännitehäviö, jotka estää tehokkaan aurinkosähköntuotannon. Yksittäisen kiteen varjostus voi leikata aurinkopaneelin tuottoa 20 prosentilla tai enemmän. Kahden tai useamman kiteen varjo lamauttaa aurinkopaneelin tuoton. Tämän ongelman voi korjata osittain käyttämällä ohisyöttödiodia kullakin kiteellä. Ohitusyöttödiodi sallii aurinkopaneelin tuottaa tehoa jopa osittain varjostettuna. Aurinkopaneelin suuntaaminen kohtisuoraan auringonpaisteeseen aiheuttaa suuren eron tehokkuudelle samoin kuin lämpötila. Mitä kylmempi lämpötila paneelin pinnalla on sitä suurempi tuotto. Suorituskyky selkeästi viileissä 5 – 15 °C astetta olosuhteissa voi olla 30-40% parempi kuin lämpimissä olosuhteissa.

Minkä kokoiset aurinkopaneelit 100A veneakulle?

Matemaattinen kaava: laske aurinkopaneelin (milliampeerin) ulostulo ja jaa se kahdella. (200mA/2=100Ah) Vastaus on akun koko, jota se pystyy ylläpitämään. 200mA:n aurinkopaneeli pystyy ylläpitämään 100A veneakun. 2000mA: n aurinkopaneeli tarjoaa riittävän tehon ylläpitääkseen akun varaustason täynnä, olettaen, että akkua ei ole kuormitettu muutoin kuin itsepurkauksella.

Tarvitsenko lataussäätimen?

Aurinkopaneelit jotka tuottavat vähemmän kuin 1,5% akun nimelliskapasiteetista Amp tunnissa, eivät edellytä lataussäädintä. Tämä tarkoittaa sitä, että 1,5A aurinkopaneeli on suurin, jota sinun pitäisi käyttää ilman säätintä 100A akussa. Lataussäätimiä tulisi käyttää aina, kun sinulla on kaksi tai useampia akkuja. Lataussäädin on tarpeen, jos et pysty valvomaan aurinkosähköjärjestelmääsi. Kehittyneimmissä lataussäätimissä on älykäs monivaihenen latausjärjestelmä.

Aurinkopaneelin asennus veneeseen

Suuret ja jäykät aurinkopaneelit on hyvä asentaa 360 astetta kääntyvään ja 180 astetta kallistuvaan akseliin. Tämä asennustapa takaa aurinkopaneelille aina optimaalisimman auringonvalon tulokulman. Markkinoilta on saatavilla aika heikosti tämän tyyppisiä asennustelineitä, mutta hydraliputkesta ja hydraliputken kiinnikkeistä rakennat erittäin kestävän telineen esimerkiksi purjeveneen kaukalon kaiteiden laitaan.

aurinkopaneeli purjeveneeseen
aurinkopaneeli veneeseen.jpg
aurinkopaneeli veneeseen kiinteä asennus
aurinkopaneeli veneen kannelle

Aurinkopaneelin kiinteä asennus veneeseen

Taipuisa aurinkopaneelin asennus kannelle on erittäin suosittu ja toimiva asennustapa veneeseen. Haittapuolena voi pitää auringonvalon kohdistuksen puutetta. Nykyaikaiset aurinkopaneelit on erittäin kestäviä ja kestävät kovaakin kulutusta.

Yksikide ja monikide aurinkopaneelit

Yksikide piikiekkojen hyötysuhde on noin 40 % korkeampi, kuin monikiteisten. Yksikide piikiekkojen hyötysuhde on noin 20 % ja monikiteisten piikiekkojen hyötysuhde on noin 14% – 15%. Suomessa käytetyin aurinkopaneeli malli on monikidepaneeli.

Yksikiteiset ja monikiteiset (c-Si) aurinkopaneelit ovat vanhinta, mutta myös tehokkaimpia. Yksikiteisiä ja monikiteisiä aurinkopaneeleita käytetään suurien DC-kuormien, kuten esimerkiksi valaistuksen, TV:n, jääkaapin ja vastaavien sähkökoneiden käyttöön.

Amorfiset ohutkalvot Silicon (a-Si) aurinkopaneelit tuottavat vain 50% monikide ja yksikide aurinkopaneelien tehosta, mutta ne voidaan valmistaa joustavaan muotoon. Niitä voi rullata ja taittaa haluttuun asennus muotoon. Lisäksi ne ovat tehokkaampia matalissa ja hajakuormitetuissa valaistusolosuhteissa. Myös vähemmän alttiita jännitehäviöille, kun ne lämpenevät.

Yksinkertaiset säännöt tehokkaalle aurinkosähkö tuotannolle

Pidä aurinkopaneelit kohtisuoraan tuleviin auringon säteisiin. Ymmärrämme, että jos olet asentanut aurinkopaneelit veneeseen et voi taata, että aurinkopaneelit osoittavat aina suoraan kohti aurinkoa. Vältä silti varjoja! Aurinkopaneelin ja etenkin kiteisen paneelin tuotto putoaa dramaattisesti. Jo pienikin varjo voi vähentää paneelin tuottoa jopa 50%. Pidä aurinkopaneelit viileinä. Ei ole helppoa pitää mustaa aurinkopaneelin pintaa viileänä. Toimiva tuuletus paneelin takaosaan ja saatat pystyä nostamaan 5%- 10% aurinkopaneelin hyötysuhdetta.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.
kotiled.com

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat tietoa uusista tuotteista ja tarjouksista
Tilaa uutiskirje
Ei kiitos!