led-valojen yksiköt ja termit

Led-valojen yksiköt ja termit

Sähkösanasto

Watti (W)

Led-valon tai lampun tehoa eli sähkönkulutusta kuvaava yksikkö watteina.

Jännite (V)

Led-valaisimien ja lamppujen yleisin jännite on AC230V vaihtovirta, eli ne kytketään normaaliin verkkovirtaan. Myynnissä on myös DC12V led-lamppuja. Tällöin verkkovirran ja led-lampun väliin täytyy asentaa muuntaja, joka muuttaa AC230V-verkkovirran DC12V-tasavirraksi.

Hertsi (Hz)

Taajuuden yksikkö, joka vastaa yhtä sykliä sekunnissa. Vaihtovirrassa negatiivisen ja positiivisen navan vaihtojen määrä sekunnissa.

IP-luokitus

Euroopassa käytetty sähkökoneiden tiiveyden määrittämiseksi IP-luokitusjärjestelmää, jotka määrittävät sähkökojeiden suojauksia ulkoisia ympäristöolosuhteita kuten pölyä ja vettä vastaan. IP-luokka suojaavat myös ympäristöä sähkökoneen aiheuttamalta vaaralta.
Sähkölaitteiden IP-merkintä on kaksinumeroinen, joista ensimmäinen numero kertoo tuotteiden suojauksen kiinteitä vieraita esineitä vastaan (pöly, kivet ja muut), toinen numero kertoo sähkölaitteiden suojauksia vastaan.

  • IP 20 suojattu vierailta kiinteiltä esineiltä, joiden halkaisija on 12,5 mm tai enemmän. Sisällä olevat valaisimet.
  • IP 21 edellisen lisäksi suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä.
  • IP 23 tai 43 Sateenpitävä
  • IP 34 tai 44 suojattu vierailta kiinteiltä esineiltä, joiden halkaisija on 1 mm tai enemmän. Suojattu loiskuvalta vedeltä.
  • IP 54 tai 55 pölyltä ja vesisuihkulta suojattu. Laitetta voidaan käyttää pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä, koska se on suojattu vesiroiskeita vastaan. Merkintä on yleinen myös kostean tilan valaisimissa.
  • IP66 Pölytiivis ja vesisuihkulta suojattu.
  • IP6x on korkein mekaaniselle tunkeutumiselle (esineet/pöly) laadittu kotelointiluokka. IPx6 tarkoittaa suojaa voimakkaalta vesisuihkulta tai aaltojen roiskeilta. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi veneiden valaisimet.
  • IP67 Pöly- ja vesitiivis. Sama mekaanisen tunkeutuvuuden kesto kuin IP66-luokalla, mutta laitteen on oltava vesitiivis myös 30 minuutin ajan 1 metrin syvyydessä.
  • IP68 Jatkuvasti veden alle soveltuva kotelointi, jossa usein on lisäksi ilmaistu maksimisyvyys metreinä.

Valaistussanasto

Valovirta luumen (lm)

Ilmaisee yhden valonlähteen tuottaman valon määrän, yksikkö luumen (lm). Valotehokkuus (lm/W) on valonlähteen tuottaman valon määrä kulutettua sähköenergiaa kohti. Hehkulamppu 12 lm / W, loisteputkilamput 60-100 lm/W. Led-valontehokkuus on keskimäärin noin 160 lm/W.

Valaistusvoimakkuus (lx)

Luksi on valaistusvoimakkuuden yksikkö. Yksi luksi on kynttilän antaman valon määrä metrin päähän. Keskipäivän auringonvalo on yli 100 000 lx. Valaistusvoimakkuus (lx) kertoo kuinka paljon tietylle pinnalle saapuu valoa tiettyyn pisteeseen.

Värintoisto (Ra)

Värintoisto Ra-indeksi kuvaa lampun kykyä toistaa värit luonnollisina. Valo, jonka värintoistoindeksi on yli 80 Ra koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Indeksiltään alle 70 Ra:n jäävä valo taas koetaan luonnottomaksi tai värittyneeksi, tai jotkin tietyt kohteet näyttävät valossa omituisilta.

Valon astekulma (°)

Led-alasvalojen, led-kohdevalaisimien ja led-lamppuja on saatavilla erilaisilla valonastekulmilla. Kun halutaan tarkempi kohdennus, valitaan pienempi astekulma. Suurempi astekulma luo enemmän yleisvalaistusta. Valon astekulmasta käytettyjä nimityksiä ovat myös keilan koko, valonjako ja avauskulma.

Värilämpötila kelvin (K)

Näiden yksiköiden ja termien osaaminen helpottaa led-ostoksilla.

Kun tunnet nämä ominaisuudet, pystyt tuotemerkintöjä tutkimalla valitsemaan toisiaan vastaavia lamppuja eri tekniikoista. Samalla osaat valita itseäsi miellyttävän ja tilaan sopivan valonvärin, sekä sisustusta korostavan värintoiston.

kotiled